Informatie over cv-installaties

Bent u op zoek naar een nieuwe cv-installatie? Wilt u uw huis gemakkelijker en duurzamer verwarmen? Dan kunt u nu vrijblijvende informatie en prijsopgaves aanvragen, zodat u zelf voor de beste optie kunt kiezen.

Een cv-installatie aanschaffen?

Wat is voor u belangrijk voor het installeren van een nieuwe cv-installatie? Omdat geen huis precies hetzelfde is zijn er voor elk huis ook weer verschillende oplossingen op maat. Om u alvast wat op weg te helpen hebben we hieronder een paar veel voorkomende keuzes en hun voordelen op een rijtje gezet. Als gevolg van de Warmtewet en de nieuwe ERP richtlijnen, zijn alle CV Ketels met een energielabel uitgerust. CV ketels met een label hoger dan niveau B, mogen vanaf september 2015 niet meer worden verkocht. Voor VR ketels, standaard uitgerust met een label C, is dus het doek gevallen. Deze zogenaamde ketels met verbeterd rendement zijn volgens de Europese regels namelijk niet zuinig genoeg. VR-ketels moeten daarom standaard vervangen worden voor een HR ketel. Uitzonderingen kunnen zich voordoen indien de bestaande rookgasafvoer niet kan worden vervangen of er zich problemen voordoen met de condensafvoer.

HR ketel

De “Hoog Rendement ketel” is de meest gebruikte ketel in Nederland. Omdat deze cv ketel erg energiezuinig is en u dus minder gas gebruikt, bespaart u geld op uw gasrekening. De beste HR ketels behalen momenteel een rendement van 107% door het hergebruiken van waterdampen bij de verbranding. Een HR ketel is duurder in aanschaf dan een normale ketel, echter door de energiebesparing worden de extra kosten binnen 15 jaar terugverdiend. Het rendement van uw eigen ketel is altijd terug te vinden op de gaskeur sticker.

HR combi ketel

De naam “combi ketel” zegt het eigenlijk al, naast de verwarming zorgt de combi ketel ook voor warm water. Hoeveel warm water een ketel tegelijk kan leveren wordt aangeduid middels CW-waarde. Hiervoor geldt de regel; waarde CW1 levert 2 liter warm water per minuut en een CW2 levert 4 liter warm water enz.

VR ketel

Een “verbeterd rendement ketel” is het minder zuinige alternatief van de HR ketel. Een VR ketel heeft een gemiddeld rendement tussen de 75% en 85%. Ook een VR ketel is er in solo en combi uitvoering, dat werkt hetzelfde als bij de HR ketel.

Radiatoren

Radiatoren zijn nog steeds het populairst als het gaat om het verwarmen van uw woning. Bepalen hoeveel radiatoren u nodig heeft voor bepaalde ruimtes is echter een moeilijke opgave. Het benodigde vermogen van de radiator is als volgt te berekenen.
Een voorbeeld van de gewenste temperatuur en benodigde capaciteit per ruimte:

RuimteTemperatuurWatt per m3
Hal 18 graden 70 watt
Toilet 18 graden 70 watt
Slaapkamer 18 graden 70 watt
Keuken 20 graden 77 watt
Woonkamer 22 graden 85 watt
Badkamer 24 graden 93 watt

Vervolgens kunt u met de volgende formule de benodigde capaciteit van de radiatoren berekenen: lengte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt (vermogen radiator)

Vloerverwarming

Wat steeds vaker terugkomt is vloerverwarming als primaire verwarming in huis. Dit heeft als voordeel dat u in huis geen last meer heeft van radiatoren omdat alle verwarming simpelweg in de vloer is verwerkt. Omdat vloerverwarming wel een goede isolatie van de vloer vereist, is het raadzaam om in oudere slechter geïsoleerde huizen toch voor de traditionele radiator te kiezen. Slechter geïsoleerde vloeren kunnen bij vloerverwarming namelijk veel verlies aan warmte tot gevolg hebben.

Vrijblijvend CV advies aanvragen?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw huis? Als u de voordelen en de prijzen van de verschillende cv-installaties wilt vergelijken, kunt u hier een aanvraag indienen.